İstanbul Planlama Ajansı Başkanı: Kira Destekleri Yetersiz
İstanbul Planlama Ajansı Başkanı olan Buğra Gökçe, sosyal medya hesabı aracılığıyla “Kira destekleri yetersiz” şeklinde bir paylaşımda bulundu. Gökçe, kentsel dönüşüm projelerinde verilen konut kira desteğinin, ortalama konut kirasının sadece üçte birini karşıladığını belirtti. Konut kiralarındaki artış ve yüksek enflasyon ile birlikte bu oranın daha da düşeceğine dikkat çekti.
“Dar ve orta gelirli aileler, çalışanlar, memurlar ve emekliler kirada oturamaz, kentsel dönüşüm projelerine katılamaz ve yapı stoğumuz da iyileşmez” diyen Gökçe, kira desteği ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Desteğin kira karşılama oranı yüzde 32”
İstanbul’da ortalama konut kirasının 24.989 TL, Ankara’da 21.247 TL, İzmir’de ise 23.728 TL seviyesine ulaştığını belirten Gökçe, İstanbul’da verilen kira desteğinin 8.000 TL, Ankara ve İzmir’de ise sadece 6.500 TL olduğunu açıkladı. Konut kira desteğinin konut kirasını karşılama oranının İstanbul’da yüzde 32, Ankara’da yüzde 30,5 ve İzmir’de yüzde 27,3 seviyesinde olduğunu ifade etti. Ayrıca, 30 büyük şehirde ortalama kiranın 17.063 TL olduğunu ve mevcut kira bedellerinin sabit kalması durumunda konut kira desteğinin konut kirasını karşılama oranının yüzde 34,3 olacağını belirtti. Türkiye genelinde 81 ilde ortalama konut kirasının 15.048 TL olduğunu ve ortalama konut kira desteğinin bu bedeli karşılama oranının yüzde 32,9 olduğunu kaydetti.
Tunceli, Muğla, Çanakkale, Yalova ve Kırklareli’nin konut kira desteğinin en düşük olduğu beş il olduğunu belirten Gökçe, bu illerde verilen konut kira desteğinin, ortalama konut kirasının yüzde 25’inden daha azını karşıladığını ifade etti. Kira desteğinin afet riski yüksek olan illerde detaylı bir şekilde incelenmesi ve gerçekleşen kira bedelleri üzerinden belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, büyük şehirlerde ilçe düzeyinde düzenlemeler yapılması gerektiğini, kentlerin afet direncini artırmak ve konut hakkını korumak için sosyal konut üretiminin artırılması, kooperatiflerin desteklenmesi, konut yapım endüstrisinin yerli kaynaklarla daha yüksek oranda üretilmesi ve akıl, mantık ve bilim esas alınarak hareket edilmesinin gerektiğini belirtti.