İSTİB tarafından yapılan açıklamada, Kopuz’un, İstanbul Ticaret Borsası Aralık Ayı Meclis Toplantısı’ndaki konuşmasında, zincir marketlerle ilişkin kullandığı ifadelere yer verildi.
– “Çiftçimizden gıda üreticisi iş adamlarına, esnafımıza kadar herkesi mağdur ediyor”
Ancak pahalılığın bu marketlerin neden oldukları sorunlardan sadece biri olduğunu öne süren Kopuz, “Pahalılık tüketicileri yani hepimizi etkileyen bir sorun. Zincir marketler, sadece tüketicileri değil, çiftçimizden gıda üreticisi iş adamlarına, esnafımıza kadar herkesi mağdur ediyor. Çiftçinin ensesine binip uygun fiyata tedarik yapıyorlar ama uygun fiyata satmıyorlar. Bu nedenle hem tüketiciyi hem de üreticiyi mağdur ediyorlar.” ifadelerini kullandı.
– “Gıda sanayicisi zarar ediyor”
Konuya ilişkin değerlendirmesine devam eden Kopuz, şöyle devam etti:
– “Esnaf kalmayacak”
– “Fırıncıları ham madde alımına zorluyorlar”
Büyük zincir marketlerin mağdur ettiği bir kesimin de fırıncılar olduğunu dile getiren İSTİB Başkanı Kopuz, şu ifadeleri kullandı:
Buna eskiler ‘Rabbena, hep bana’ derlerdi. Bunlarınki de ona benziyor. Ama bu durum böyle gitmez. Bu yanlış sistemin düzeltilmesi için devlete çok iş düşüyor. Devletin ve Rekabet Kurumu’nun bu işe artık bir dur demesi, daha aktif bir şekilde önlemler alması, yeni düzenlemelerle birlikte ağırlaştırılmış cezalar verilmesi gerekiyor. Nitekim dün itibarıyla, zincir marketlerle ilgili “Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkındaki Yönetmelikte” bir düzenleme yapıldı. Bundan sonra, gıda perakende sektöründe 200’den fazla şubeye sahip zincir marketler, satışa sundukları ürünler ile şubelerine ilişkin verileri Ticaret Bakanlığı’nın sistemine aktaracaklar. Bakanlık gerek görürse bu verileri, ilgili kurum, kuruluş ve kamuoyuyla paylaşacak. Bu adımları önemli buluyorum.”
Kopuz, ayrıca Hal Yasası ile Perakende Yasası’nın bir an önce düzenlenerek yürürlüğe girmesi gerektiğini dile getirerek, “Yeni çıkarılacak Perakende Yasası’nda her şeyden evvel bir süre ve mesafe şartı konularak küçük esnafımızın önü açılmalıdır. Bu tedbirlerin yanı sıra, ulusal zincir marketlerde zücaciye, kırtasiye, mobilya ve teknolojik ürünler de satılabilmekte. Bu konuda da bir çerçeve belirlenmeli ve bu ürünlerin satılabileceği noktalar esnafın lehine olacak şekilde düzenlenmelidir. Tüm bu önlemlerin, hem vatandaşın daha uygun fiyatlarla ihtiyacını karşılamasını, hem esnafımızın nefes almasını, hem de enflasyonun düşmesini sağlayacağına inanıyorum.” şeklinde görüşlerini paylaştı.